Muzeum skla a bižuterie

U Muzea 398/4, Jablonec nad Nisou    

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou prezentuje své sbírky ve třech budovách. V hlavní secesní budově jsou soustředěny sbírky jablonecké bižuterie, perel, knoflíků a velmi kvalitního historického skla a medailí. Druhá část, zaměřená na šperky, sklo a oděvní doplňky, sídlí v Galerii Belveder. Třetí část, památník sklářství Kristiánov, je muzeum v roubené chaloupce, kde jsou vystaveny modely sklářské osady a kde se můžete dozvědět více o historii sklářské výroby.

 

IQ park -Centrum Babylon

Košická 6, Liberec

IQ park. V tomto unikátním zábavním parku pro děti i dospělé si můžete na interaktivních exponátech vyzkoušet optické klamy a iluze, přírodní zákony a na hlavolamech otestovat své logické myšlení.

O víkendech se zde konají zábavné programy jako ohňová show plná barev a výbuchů, pokusy s kapalným dusíkem o teplotě -196°C nebo výroba vlastního parfému či práce s mikroskopem.

 

Severočeské muzeum Liberec

Masarykova 11, Liberec

Severočeské muzeum najdete v Lidových sadech u tramvajové zastávky Muzeum.

Expozice Severočeského muzea jsou zaměřeny na oblast uměleckých řemesel a průmyslu a na regionální přírodovědu, archeologii a historii. K vidění je evropské užité umění od starověku po současnost – keramika, porcelán, sklo, textil, nábytek, šperky, dřevořezby či vzácné kovy.

Přírodovědecká expozice přibližuje živou i neživou přírodu severních Čech na ukázkách z chráněných krajinných oblastí Jizerských hor, Českého středohoří, Lužických hor, Labských pískovců a Kokořínska.

Historická expozice osvětluje významné mezníky v dějinách Liberecka od 12.století do roku 1918. Samostatná výstavní sekce je věnována stavebnímu a správnímu vývoji města Liberce.

Expozice mechanických hudebních automatů představuje soubor samočinně hudbu (re)produkujících přístrojů a zařízení, které zaujmou především řemeslným zpracováním a nápaditostí dávno již zapomenutých technických řešení. Většina vystavených exponátů je plně funkční.

 

Kittelovo muzeum

Krásná 11

Expozice Kittlova muzea se zaměřuje na život a léčení slavného lékaře a léčitele J. J. Kittela a historii lidového léčitelství. .V muzeu můžete vidět čarodějné knihy, Kittelovu pracovnu nebo zahrádku s léčivými bylinami. Můžete zde zakoupit Kittlův sirup či víno.